Suport tècnic per la creació de l’ARECA

Categoria:
Consultoria
Client:
Agència de Residus de Catalunya
Any:
2022
Associació de Centres i Serveis de reutilització de Catalunya

El marc legal vigent en matèria de residus considera com a objectiu prioritari la prevenció. El principi de jerarquia dels residus: prevenció – preparació per la reutilització – reciclatge – altres tipus de valoritzacions i per últim, l’eliminació, és un instrument clau per avançar en una societat més sostenibilitat i permet la implantació de models econòmics circular.

La voluntat de crear una associació que englobi i vehiculi els centres i serveis de reutilització a Catalunya va sorgir en el marc del projecte europeu SUBTRACT del qual l’Agència de Residus de Catalunya n’és sòcia. L’objectiu principal era posar en valor la reutilització i la preparació per la reutilització (PxR) tot creant una plataforma d’intercanvi de coneixement, suport i impuls al sector.

Fruit d’aquesta necessitat es va començar a treballar conjuntament per la creació de l’Associació i en l’elaboració dels Estatus constitutius.

Associació de centres i serveis de reutilització de Catalunya

Centre de reparació d’objectes
Fotografia: reutilitza.cat

El procés de creació ha consistit en diverses sessions tècniques de treball amb diferents representants tant d’ens locals com d’entitats interessades a formar-hi part, per poder aconseguir mitjançant dinàmiques:

  • Consensuar la definició de centre de reutilització.
  • Aprovar els objectius específics.
  • Aprovar el catàleg de serveis i activitats que s’oferiran.
  • Definir l’estructura d’organització, tipologia de membres i els requisits per formar-ne part, així com el sistema de votació de l’assemblea general.
  • Aprovar el sistema de quotes.

Finalment, es considera centre o serveis de reutilització aquells espais on la ciutadania i les empreses o entitats poden lliurar objectes potencialment reutilitzables o aquells que donen sortida a productes de segona mà, sigui venent-los o cedint-los en préstec. També ho són tots aquells espais o serveis on es reparen, restauren i es presten objectes per tal d’allargar la seva vida útil.

L’Associació està conformada inicialment per 16 organitzacions amb el propòsit que vagi creixent i que permeti una acceleració en el desenvolupament del sector.

Enllaços d’interès:

Web de l’Associació ARECA:
reutilitza.cat

Presentació — Agència de Residus de Catalunya:
constitucio-areca.pdf

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per al correcte funcionament i per a fins analítics. En fer clic al botó Acceptar, accepta l´ús d´aquestes tecnologies i el processament de les dades per a aquests propòsits. Més informació i personalització   
Privacidad