Suport tècnic en la implantació de la recollida porta a porta comarcal

Categoria:
Consultoria
Client:
Consell Comarcal del Gironès
Any:
2020
Estudi per la implantació del porta a porta a diferents municipis de la comarca del Gironès

La comarca del Gironès compta amb 27 municipis dels quals 21 d’ells tenen delegades les competències de gestió de residus municipals al Consell Comarcal del Gironès,  aquest dona el servei a més de 30.000 habitants, 12.000 habitatges i 1.100 activitats econòmiques.

Aquests municipis petits i mitjans s’emparen en el principi d’economia d’escala que els hi ofereix el Consell mitjançant un acord marc. L’any 2020 el Consell va licitar un nou servei de recollida on 15 dels municipis van passar a implantar un nou model de recollida adaptat a la realitat de cada territori a fi de millorar els resultats de recollida selectiva i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic.

En aquest cas, el repte a l’hora de realitzar l’estudi per la implantació del nou model de recollida va ser dissenyar un model porta a porta inclusiu pels 15 municipis mantenint una visió comarcal per tal de crear sinergies i optimitzar recursos.

Finalment, el model es basa en la recollida porta a porta de les cinc fraccions, complementada amb àrees tancades pels disseminats i la recollida en contenidors tancats als veïnats i urbanitzacions de Llagostera.

Porta a porta Gironès

Les estratègies de model aplicades a la comarca per fer viable la recollida van ser les següents:

 • Limitació de l’aportació de la fracció resta quinzenal.
 • Recollida de dues fraccions per dia de recollida deixant dies de silenci i lliure de residus.
 • En alguns municipis – Aiguaviva, Campllong i algunes urbanitzacions – recollida en baixes freqüències limitant la recollida en dos dies a la setmana.
 • Aportació en àrea tancada pels disseminats on no és eficient una recollida porta a porta.
 • Tancament dels contenidors d’orgànica, envasos lleugers i resta de les àrees tancades dels veïnats i urbanitzacions de Llagostera.
 • Recollida d’extres comercials porta a porta sota un preu públic segons fracció.
 • Recollida de poda porta a porta a càrrec de l’usuari sol·licitant sota un preu públic.
 • Adaptació del volum dels elements d’aportació segons freqüències de recollida.
 • Adaptació del volum dels elements d’aportació segons freqüència, generació i espai d’emmagatzematge per activitat.
 • Materials d’aportació identificats amb tags per fer el seguiment de la participació.
 • Implantació per fases.

Aquest canvi de model ha permès una reducció dràstica de la fracció resta traduint-se a una major captació de les fraccions selectives especialment de la matèria orgànica.

Així doncs, la recollia selectiva ha passat del 50,78% per l’any 2021 al 75,80% per l’any 2022, tenint en compte que la implantació ha estat progressiva i que fins a la segona meitat de l’any no tots els 15 municipis van tenir el nou model implantat.

Els resultats són més notables si ens fixem amb els municipis d’Aiguaviva, Campllong i Sant Gregori, que la seva implantació va ser a finals de l’any 2021, i que per tant, ja es disposen de resultats anuals complerts, aquests han assolit respectivament el 81,40%, el 85,58% i el 86,62% de recollida selectiva.

La bona acollida del model per part de la població, a part de veure’s reflectit amb els resultats de recollida, també queda plasmat en els resultats de participació que s’obtenen de les lectures de les aportacions i demostren que gairebé tots els municipis hi ha una participació mensual del més 85% dels usuaris registrats.

El model del Consell Comarcal del Gironès està essent tot un exemple a seguir, per això altres comarques i municipis s’interessen tant pel model de gestió com pels aspectes tècnics implantats.   

Enllaços d’interès:

Web el Gironès Recicla – Consell Comarcal del Gironès:
elgironesrecicla.cat

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per al correcte funcionament i per a fins analítics. En fer clic al botó Acceptar, accepta l´ús d´aquestes tecnologies i el processament de les dades per a aquests propòsits. Més informació i personalització   
Privacidad