Les normatives ambientals són cada cop més ambicioses i estrictes pel que fa a l’assoliment dels objectius generals i específics en matèria de gestió de residus i reciclatge. Així doncs, el canvi de model de recollida de residus al barri de Sant Andreu de Palomar va néixer com una prova pilot per impulsar la recollida selectiva a la ciutat de Barcelona.
Es tracta d’un projecte integral 360º on hi ha treballat conjuntament l’oficina tècnica i el departament de comunicació, acompanyant a l’Ajuntament de Barcelona des de l’inici amb la definició del nou model i dimensionament del servei fins a la definició i coordinació de l’estratègia d’implantació del nou servei de recollida de residus així com el seu seguiment.
Mentre que els municipis petits i mitjans ja fa temps que caminen cap a models de recollida eficients, com el sistema porta a porta, continua essent un repte per les grans ciutats. Les casuístiques urbanístiques i socioeconòmiques diverses en un àmbit territorial concret obliguen a repensar els models de recollida i buscar solucions concretes que s’adaptin a les necessitats territorials, sense renunciar als objectius ambientals.
Carrers del Barri de Sant Andreu del Palomar
Fotografia: Paola de Grenet / Ajuntament de Barcelona
En el cas del barri de Sant Andreu de Palomar la solució ha passat per implantar un model de recollida domiciliari mixt; on les fraccions seques – resta, envasos i paper i cartró – es recullen porta a porta seguint un calendari i horaris preestablerts. En canvi, la fracció orgànica s’aporta als contenidors o bústies comunitàries instal·lats a la via pública amb control d’accés. El vidre també es manté a la via pública amb contenidors de boca reduïda.
Una de les propostes més innovadores ha estat la introducció de les aportacions comunitàries per aquelles finques amb una alta densitat d’habitatges. En aquests casos, cada finca disposa d’una bústia comunitària amb control d’accés per l’aportació de la fracció orgànica, que s’instal·la a davant del portal. Aquesta solució ha permès maximitzar l’acceptació social i la participació, millorar la imatge de la via pública i contribuir a assolir bons resultats.
Per altra banda, la introducció de bujols de paper i cartró comunitaris al hall i entrades de les finques també ha estat una mesura pràctica, per evitar les aportacions a granel individualitzades, molt ben acceptada i progressivament s’han adherit més comunitats a fer-ne ús.
A més a més, aquest model compta amb una tecnologia que permet identificar el generador – en les aportacions de resta i orgànica – i així poder realitzar un seguiment de la participació permetent realitzar accions d’informació personalitzades, assegurar el bon funcionament del model i preparar-lo per un futur pagament per generació.
Pel que fa al model comercial de mitjans i grans productors, consisteix en un porta a porta de totes les cinc fraccions amb materials d’aportació adaptats a les seves necessitats.
Els resultats de recollida selectiva han canviat radicalment, abans del model mixt la recollida selectiva bruta en l’àmbit era de només el 38% i actualment n’és del 74%. Gairebé dos anys després des del seu inici podem dir que els resultats són consistents en el temps, assolint inclús percentatges majors. El model també ha ajudat a reduir els impropis de la fracció orgànica, especialment en les aportacions amb bústia comunitària.
El mèrit és notori, ja que el risc de fuga en un àmbit reduït enmig d’una ciutat és elevat. En aquest sentit, l’estratègia de comunicació amb la ciutadania tant en el procés d’implantació com a posterior, durant el seguiment, és uns dels factors amb un major impacte en l’assoliment dels resultats.
Carrers del Barri de Sant Andreu del Palomar
Fotografia: Paola de Grenet / Ajuntament de Barcelona
El barri de Sant Andreu ha estat en el punt de mira convertint-se en un referent per totes aquelles grans ciutats perquè ha demostrat que un model individualitzat també és possible en zones urbanes d’alta densitat i on la flexibilitat en l’evolució del model actual, que divergeix lleugerament del model inicial plantejat, ha estat el principal aprenentatge i a la vegada la clau de l’èxit.
Enllaços d’interès:
Web de Neteja i Residus de l’Ajuntament de Barcelona:
ajuntament.barcelona.cat/sant-andreu-palomar
Informes d’indicadors de seguiment publicats:
Informes-sant-andreu.pdf