Estudi per la implantació del porta a porta a Cardedeu

Categoria:
Consultoria
Client:
Ajuntament de Cardedeu
Any:
2020
Estudis previs per la implantació del servei de recollida de residus porta a porta de Cardedeu

Cardedeu és un municipi semiurbà amb més de 18.000 habitants situat a la comarca del Vallès Oriental que forma part del Consorci per la Gestió de Residus del Vallès Oriental.

El municipi va iniciar el seu camí cap a models eficients de recollida amb diversos estudis de viabilitat, un cop convençut del canvi, l’any 2020 es van començar els treballs previs per la implantació del servei de recollida de residus porta a porta de Cardedeu.

En aquest sentit, es va treballar amb la revisió dels estudis precedents per tal d’identificar els punts forts i febles del model plantejat i redefinir els aspectes necessaris per maximitzar els resultats de recollida, facilitar l’aportació i optimitzar el servei.

Es va dimensionar un model porta a porta domèstic de 4 fraccions amb aportació en cubell, les estratègies aplicades per l’optimització del servei es van basar en:

  • Creació de sectors de recollida amb calendaris diferents
  • Combinació de sectors amb recollida en horari nocturn i horari diürn
  • Recollida de dues fraccions per dia de recollida – a excepció de la recollida de la resta

Posteriorment es va introduir la recollida del tèxtil sanitari en bústies amb control d’accés com a alternativa a la recollida en bossa identificada a banda cada dia de recollida, ja que:

  • Permet maximitzar l’acceptació social: l’aportació es pot realitzar els 7 dies a la setmana i les 24 hores al dia, la qual cosa evita els problemes associats a l’emmagatzematge d’aquesta fracció i els problemes associats al dret a la intimitat.
  • Permet millorar la imatge de la via pública: s’evita la presència de bosses no estandarditzades. El disseny de la bústia s’integra perfectament en un entorn urbà.
  • Permet millorar el servei de recollida: el fet de dur a terme la recollida de tèxtil sanitari amb una ruta i un vehicle diferenciat dels que fan el porta a porta permet agilitzar el servei i en millora l’eficiència.

Per la recollida comercial de grans productors es va dimensionar una recollida porta a porta de les 5 fraccions. També es va preveure un sistema d’emergència i d’aportació per habitatges disseminats entre altres serveis complementaris relacionats amb la recollida de residus.

El model es va implantar el juliol de l’any 2022, segons les dades de l’Ajuntament s’ha passat d’un 32% de recollida selectiva a un 80% amb la implantació del porta a porta que ha comportat també, una millora de resultats en qualitat de les fraccions selectives especialment de la matèria orgànica amb un percentatge d’impropis inferiors a l’1%.

Enllaços d’interès:

Web Ajuntament de Cardedeu:
cardedeu.cat/porta-a-porta

Presentació del Fòrum Internacional Wasteinprogress:
wasteinprogress.net/cardedeu

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per al correcte funcionament i per a fins analítics. En fer clic al botó Acceptar, accepta l´ús d´aquestes tecnologies i el processament de les dades per a aquests propòsits. Més informació i personalització   
Privacidad