Procés participatiu per a la definició del model porta a porta a Sant Celoni

Categoria:
Consultoria
Client:
Ajuntament de Sant Celoni
Any:
2022
Creació de la comissió municipal del porta a porta i del fòrum consultiu. Xerrades informatives i treball de camp.

Com molts municipis mitjans, Sant Celoni té la convicció que un model de recollida eficient, com el porta a porta, és necessari per arribar a assolir els objectius fitxats per les diferents normatives vigents i així tenir un municipi més net i més compromès amb el medi ambient.

A escala tècnica, el model actual de contenidors a la via pública, basat en l’anonimat, ha tocat sostre ja que la recollida selectiva actual del municipi és del 41,5% fent que aquest resultat no millori, ja que el model no reculli els requisit bàsic.

Per aquest motiu, es va iniciar conjuntament amb l’Ajuntament de Sant Celoni, un procés participatiu en diversos nivells:

Xerrades informatives del porta a porta a Sant Celoni

CREACIÓ DE LA COMISSIÓ MUNICIPAL PORTA A PORTA

Formada pels tècnics municipals i representants de tots els grups polítics amb representació al Consistori, on es va treballar conjuntament en la definició del model porta a porta.

En aquest sentit, es van dur a terme múltiples reunions d’assessorament tècnic on es van proposar diferents sistemes d’aportació i solucions tecnològiques basades en un anàlisi i ponderació de paràmetres territorials.

A la vegada, també es van convidar a altres agents experts del sector com l’Agència de Residus de Catalunya i el Consorci de Residus del Vallès Oriental; i es va fer una visita a l’experiència porta a porta de la ciutat de Berga.

La Comissió va consensuar certs aspectes del model i va establir línies vermelles, tanmateix, es van deixar aspectes pendents a definir per tal de ser consultats a la ciutadania.

FÒRUM CONSULTIU

A través de la Comissió es va fer una proposta de membres, persones referents del municipi, representants d’entitats, d’associacions de veïns, de  diferents col·lectius i de sectors econòmics per tal de ser convocats a formar part del Fòrum Consultiu.

El Fòrum va consistir en 4 sessions de treball:

  • 1ª sessió informativa sobre el model de base proposat i treball de les qüestions a debatre.
  • 2ª sessió dinàmica de posicionament dels aspectes a debatuts.
  • 3ª sessió visita a una experiència porta a porta – La Garriga.
  • 4ª sessió de resolució de dubtes i recull de les propostes.

Les propostes es van traslladar a la Comissió on es va definir el model òptim de recollida.

PARTICIPACIÓ CIUTADANA

Es van fer quatre xerrades informatives obertes a la ciutadania per tal d’explicar el nou model de recollida proposat i es va posar a disposició una enquesta ciutadana per conèixer les casuístiques generals de la població pel que fa als hàbits de separació, la seva generació i l’adaptació a diferents franges horàries.

Paral·lelament, es va realitzar un treball de camp que va consistir en:

  • Visitar totes les activitats per tal de conèixer el tipus de residus i la contenerització per fracció de cada establiment
  • Reunions amb presidents de comunitats de més de 10 habitatges per tal de consensuar la proposta d’aportació del seu bloc.

Amb tot, esperem que pròximament Sant Celoni s’uneixi als més de 300 municipis porta a porta!

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per al correcte funcionament i per a fins analítics. En fer clic al botó Acceptar, accepta l´ús d´aquestes tecnologies i el processament de les dades per a aquests propòsits. Més informació i personalització   
Privacidad