Torroella de Montgrí és un municipi situat al Baix Empordà amb un important flux de població en l’àmbit turístic, ja que forma part de la Costa Brava.
En el camí en l’assoliment dels objectius normatius relacionats amb la prevenció i reciclatge, Torroella, encara té molt potencial de millora, perquè:
- L’índex de recollida selectiva bruta és del 40,4% per l’any 2022 lluny d’assolir el 60% de recollida selectiva neta que fixaven les directives europees per l’any 2020 i del 65% per pròxim any 2025.
- La reducció de la generació en pes fixat per l’any 2020 respecte a l’any 2010 era del 15% mentre que a dia d’avui es troba a una reducció per càpita és de només l’11,5%
- Respecte a les emissions totals del municipi, s’estima 92.777,45 t CO2eq amb un potencial de reducció del 26%
Torroella de Montgrí
Fotografia: Vincent van Zeijst / Wikipedia
Amb la finalitat d’impulsar accions locals de prevenció amb coherència, s’ha treballat amb l’Ajuntament de Torroella per elaborar un Pla de Prevenció de Residus basat en estratègies que permetin aconseguir la participació, sensibilització i conscienciació dels diferents agents per tal d’arribar als objectius de reducció dels residus generats i avançar cap a l’assoliment del residu zero.
En aquest sentit, s’han establert les 7 línies estratègiques següents:
- Pla de comunicació: maximitzar la difusió de les accions del Pla mitjançant una planificació comunicativa coherent, clara i adaptada al públic objectiu per obtenir millors resultats.
- Prevenció de la generació de matèria orgànica i del malbaratament alimentari.
- Reducció de la utilització d’envasos lleugers i de plàstics d’un sol ús.
- Minimització de l’ús de paper.
- Reutilització i Preparació per a la Reutilització de Voluminosos, Tèxtils i AEEs.
- Incorporació de criteris de prevenció en la millora de la recollida selectiva.
- Ambientalització d’actes i festes.
- Adaptació de les ordenances municipals i ambientalització de l’administració.
En aquestes línies estratègiques s’aborden diferents agents del municipi: ciutadania, comerç, centres educatius, l’administració pública, associacions i entitats i actes puntuals; amb la intenció que cada grup es vegi interpel·lat pel Pla i així fomentar la corresponsabilització.
A més, per totes les accions definides s’ha dimensionat els recursos humans i materials així com el cost de la implementació i s’han definit objectius quantitatius, qualitatius i indicadors de seguiment.
Esperem que per l’any 2029 el paradigma en relació amb la gestió i prevenció de residus hagi canviat, que s’assoleixin els objectius proposats del Pla i així contribuir a fer que Torroella de Montgrí sigui un territori més circular.