El Pla integral de residus de la Comunitat Valenciana (PIR-CVA) estableix que les àrees urbanes de més de 10.000 habitants disposaran d’un Pla local de residus abans del’1 de gener de 2021.
A fi i efecte de donar compliment a les directrius definides en l’àmbit europeu, estatal i autonòmic pel que fa a la prevenció i gestió dels residus municipals i contribuir al compliment dels objectius d’aquestes, l’Ajuntament d’Ontinyent va impulsar l’elaboració del “Pla local de gestió de residus domèstics i assimilables del municipi d’Ontinyent”.
Amb aquest instrument, el municipi es volia dotar d’una eina de planificació per als propers anys i a la vegada estudiar el model de recollida òptim per municipi així com la seva viabilitat d’implantació ja que l’any 2018 els resultats de recollida selectiva eren de només el 15% i encara no s’havia implantat la recollida separada de la fracció orgànica.
Ontinyent és un municipi de més de 30.000 habitants amb una certa complexitat urbanística ja que els barris del nucli urbà tenen una densitat elevada que es tradueix en presencia de blocs plurifamiliars i teixit comercial. En canvi, existeix una altra zona del municipi format per urbanitzacions i una gran quantitat d’habitatges rurals on la complexitat per a la implantació de models de recollida individualitzats disminueix.
El model òptim proposat per Ontinyent consisteix en la recollida porta a porta de 4 fraccions mitjançant bossa – pels envasos i la resta – i cubell per la fracció orgànica i pel paper i cartró. A més, per aquells blocs amb més de 20 habitatges es proposa les aportacions comunitàries de paper i cartró mitjançant bujols comunitaris i l’aportació de la fracció orgànica en bústies comunitàries amb control d’accés.
Aquells habitatges en zones de baixa densitat, la recollida es realitza en baixes freqüències i utilitzant dos cubells diferenciats per l’aportació dels residus.
A més, es contempla l’aportació de tèxtil sanitari en bústies amb control d’accés i el vidre en contenidors oberts a la via pública.
Pel que fa la recollida comercial de mitjans i grans generadors de residus, tant les freqüències com els elements d’aportació estan adaptats a la generació dels establiments.
El model parteix de la màxima individualització i la identificació de les aportacions mitjançant tags instal·lats en els elements d’aportació per tal de maximitzar la captació de les fraccions selectives i minimitzar la fracció resta i conseqüentment els seus costos de tractament associats.
Avui dia, Ontinyent continua treballant amb els passos previs per poder implantar el model òptim de recollida i que sigui tot un èxit.
Enllaços d’interès:
Web de l’Ajuntament d’Ontinyent:
ontinyent.es/pla-local-residus