Nou model de gestió de la deixalleria i creació d’un centre de reutilització a Vic

Categoria:
Consultoria
Client:
Ajuntament de Vic
Any:
2022
Anàlisi la gestió dels serveis de deixalleria i la recollida de voluminosos i disseny d'un pla de millora basat en models òptims de reutilització (R) i preparació per la reutilització (PxR).

La Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular posa èmfasi en el reciclatge de les fraccions minoritàries com l’oli de cuina usat, la roba, els residus voluminosos i altres fraccions reciclables.

A la vegada, la llei també fixa objectius ambiciosos de preparació per la reutilització i reciclatge, ja que per l’any 2025 s’haurà d’assolir el 55% de reciclatge dels quals el 5% del pes total correspondrà a la preparació per la reutilització. Aquests objectius augmenten per l’any 2035 on s’haurà d’arribar al 65% de reciclatge dels quals un 15% del pes total correspondrà a la preparació per la reutilització.

Per tal de fomentar l’economia circular en línia amb els objectius fixats es va treballar amb l’Ajuntament de Vic per analitzar la gestió dels serveis de deixalleria i la recollida de voluminosos actual per tal d’establir un pla de millora basat en models òptims que incorporin conceptes de reutilització (R) i preparació per la reutilització (PxR).

En aquest sentit, es van proposar 5 línies d’acció:

  • Optimització de l’operativa del servei de deixalleria fixa i mòbil: ampliació del servei tant en horari d’atenció i cobertura territorial (deixalleria mòbil) com en l’acceptació de nous materials com en l’ampliació de les instal·lacions de magatzem introduint sistemes de compactació per tal habilitar la creació d’espais per desballestament de voluminosos i trituració de poda.
  • Recollida de voluminosos, aparells elèctrics i electrònics, roba, joguines i altres articles de la llar a domicili i en bon estat per la reutilització.
  • Incorporació d’un nou servei a la deixalleria fixa de preparació per la reutilització amb eines disponibles i personal assessor tot creant sinergies amb la nova botiga de segona mà dels productes que es puguin reutilitzar.
  • Empoderament de la ciutadania mitjançant tallers creatius, tallers d’autorecuperació, xarrades i formacions.
  • Creació d’una biblioteca de les coses per fomentar l’ús compartit d’articles basat en el préstec d’eines i maquinària.

Amb aquesta nova definició dels serveis i la incorporació del centre de reutilització es pretén canviar la visió que té la ciutadania de la deixalleria de Vic i convertir-la amb un centre actiu i obert a tothom on es fomenti no només el reciclatge i la bona separació dels residus, sinó que també es fomenti l’economia circular.

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per al correcte funcionament i per a fins analítics. En fer clic al botó Acceptar, accepta l´ús d´aquestes tecnologies i el processament de les dades per a aquests propòsits. Més informació i personalització   
Privacidad