Fiscalitat i pagament per participació a Vilablareix

Categoria:
Consultoria
Client:
Ajuntament de Vilablareix
Any:
2017
El primer municipi amb una taxa de pagament per participació

Vilablareix és un municipi de la comarca del Gironès amb una població de 3.396 habitants.

L’any 2013, l’Ajuntament de Vilablareix va iniciar el procés per fer un canvi en el sistema de recollida de residus present al municipi, passant de la recollida mitjançant contenidors a la via pública, a la recollida porta a porta per a les cinc fraccions.

Des de l’inici d’implantació del sistema porta a porta, els cubells utilitzats per a la recollida porten incorporat un TAG RFID: un cubell marró per a la FORM (20L), un groc pels envasos lleugers (40L) i un taronja per a les fraccions vidre, paper-cartró i resta (30L).

Tot i l’assoliment d’elevats nivells de recollida selectiva assolits per aquest municipi del gironès, l’any 2018 l’Ajuntament de Vilablareix va decidir fer un pas endavant i impulsar la implantació d’un sistema de pagament per participació amb l’objectiu de seguir millorant els índexs de recollida selectiva.

En aquest sentit, es va dissenyar una taxa domèstica diferenciada en dues parts:

  • Part fixa: quota de 20 € trimestral
  • Part variable: diferenciant quatre trams de participació basats en el nombre d’aportacions de matèria orgànica i d’envasos lleugers.
Porta a porta Vilablareix

Veí de Vilablareix amb els cubells del Porta a Porta
Diari de Girona / Marc Martí

Pel que fa a la taxa comercial es va proposar en funció del volum del contenidor sol·licitat per fracció. La quantitat variable es determina d’acord amb la suma dels imports resultants de multiplicar els litres sol·licitats per fracció per l’import unitari establert.

Aprofitant la implantació de la nova taxa  es va posar a disposició dels ciutadans una aplicació mòbil amb l’objectiu d’apropar el servei de recollida de residus al ciutadà. Entre la informació que es proporciona es troba el nombre de vegades que l’usuari treu el cubell, així com l’històric de les factures relatives a l’abonament de la taxa de residus.

Segons les dades oficials de residus publicades per l’Agència de Residus de Catalunya, Vilablareix ha assolit en el darrer any el 92,6% de recollida selectiva, essent el municipi de Catalunya amb millors resultats.

Enllaços d’interès:

Web de l’Ajuntament de Vilablareix:
vilablareixportaaporta.cat

Presentació del PxG:
vilablareixportaaporta.cat/taxaresidus

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per al correcte funcionament i per a fins analítics. En fer clic al botó Acceptar, accepta l´ús d´aquestes tecnologies i el processament de les dades per a aquests propòsits. Més informació i personalització   
Privacidad