Estudi per la implantació del PxG i redacció de l’ordenança fiscal a Manlleu

Categoria:
Consultoria
Client:
Ajuntament de Manlleu
Any:
2022
Estudi de disseny de taxa de pagament per generació i redacció de l'ordenança fiscal a Manlleu

Per primer cop la Llei 7/2022 de residus i sòls contaminats per una economia circular estableix que els models eficients de recollida de residus han de tendir cap a un pagament per generació.

El pagament per generació es basa en el principi de “qui contamina paga” aplicant mecanismes per tal que l’usuari del servei de recollida de residus pagui la taxa de residus en funció de la seva generació i/o de la seva participació, amb l’objectiu de fomentar la participació ciutadana responsable. Per tant, l’aplicació d’un PxG passa per la implantació d’un model de recollida de residus amb identificació de l’usuari.

L’Ajuntament de Manlleu va implantar la recollida de residus mitjançant el sistema porta a porta a finals de l’any 2022, però ja tenia clar abans de la implantació del nou model que aquest serviria per poder implantar un pagament per generació a partir de l’any 2023.

Es va treballar amb un model de PxG que es basava en els següents principis:

  • Incentivar la participació ciutadana
  • Minimitzar la fuga de residus cap a altres municipis
  • Fomentar la prevenció
  • Aplicar una taxa o prestació patrimonial diferenciada i no deficitària

Pel que fa als criteris de la tarifa domèstica es va fer una proposta per trams d’aportació que permet:

  • Vincular la imposició de la taxa a la participació
  • Aportar major garantia i robustesa comparat amb la imposició lineal per lectura
  • Major adaptació a les diferències de generació entre habitatges vinculades a aspectes individuals i socioeconòmics de les famílies

La proposta de tarifa comercial basada en litres instal·lats de fracció resta i amb reducció per aportació d’orgànica i multiproducte que permet:

  • Vincular la imposició de la taxa a la generació particular de resta de cada activitat i a la participació de les fraccions de recollida selectiva.
  • Ajustar els litres de resta instal·lats i foment la prevenció i el bon ús del calendari de recollida.

Finalment, la taxa de residus de Manlleu premia als usuaris que participen correctament al porta a porta i a la vegada millora la transparència en relació amb el cost de la gestió de residus visibilitzant l’encariment del cost de la gestió dels residus en abocadors i incineradores.

Enllaços d’interès:

Web de l’Ajuntament de Manlleu:
manlleu.cat/residus

Presentació de la taxa domèstica:
manlleu.cat/taxa-domestica.pdf

Presentació de la taxa comercial:
manlleu.cat/taxa-comercial.pdf

Presentació al Fòrum Internacional Wasteinprogress:
wasteinprogress.net/manlleu

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per al correcte funcionament i per a fins analítics. En fer clic al botó Acceptar, accepta l´ús d´aquestes tecnologies i el processament de les dades per a aquests propòsits.    Més informació
Privacidad