Estudi per la implantació del porta a porta i àrees tancades a la comarca de l’Anoia

Categoria:
Consultoria
Client:
Consell Comarcal de l’Anoia
Any:
2016
Estudi de detall per a la implantació del nou model de recollida de residus a la comarca de l’Anoia amb sistema porta a porta i àrees tancades i redacció dels plecs tècnics

El Consell Comarcal de l’Anoia va licitar el servei de recollida i transport de residus municipals a 16 dels seus municipis l’any 2017. Aquest és el pas previ a la implantació d’un nou model de recollida, però fins a arribar aquest punt cal tot un treball de detall i assessorament que determini les prescripcions tècniques i econòmiques del servei a licitar. Una mala previsió pot fer quedar el concurs desert i suposar una pèrdua econòmica i de temps.

En aquest cas, es partia d’un estudi de viabilitat precedent que definia el model de recollida de residus següent: sistema porta a porta en els municipis de més de 500 habitants i el sistema de recollida en àrees d’aportació tancades d’ús exclusiu per als municipis de menys de 500 habitants.

Els models de recollida proposats requerien d’un alt nivell de personalització, d’adaptació a les diferents realitats i d’implicació de tots els ajuntaments. Els principals reptes d’aquest estudi de detall van ser:

 • Implicar els diversos Ajuntaments en la definició del nou model de recollida i definir solucions personalitzades per cada un d’ells fent front a les complexitats territorials i socioeconòmiques.
 • Determinar les inversions de material de les aportacions domiciliares buscant solucions concretes per cada bloc plurifamiliar.
 • Determinar les necessitats específiques en quant a la contenerització de cada establiment i activitat pel correcte càlcul d’inversions.
 • Determinació de les ubicacions de les àrees tancades i validació amb els responsables municipals.

Per afrontar-los, es va plantejar diferents fases de treball:

 • Recollida d’informació i processament de dades: elaboració de cartografia actualitzada dels municipis i creació de la base de dades d’habitatges i d’activitats per una òptima planificació del treball de camp, tot creant llistat de visites per dia i educador.
 • Treball de camp: elaboració de fitxes per cada visita feta – blocs / activitats / d’ubicació d’àrees tancades – determinant les característiques dels paràmetres definits per cada tipologia de visita.
 • Proposta de detall de les especificacions de model per municipi: elaboració d’un informe per cada municipi, resumint els resultats de treball de camp i el detall de les inversions necessàries per la implantació del model.
 • Presentació de la proposta: reunions amb cada municipi per validar la proposta, incorporació d’especificacions i obtenció la solució definitiva.
 • Presentació dels resultats i redimensionament del servei: detall d’inversions i càlcul del cost del servei.
 • Càlcul del balanç econòmic: previsió d’ingressos i previsió de costos globals i per municipi mitjançant la definició de criteris per la seva distribució.
 • Redacció dels plecs tècnics.

Aquests treballs van permetre al Consell Comarcal posar en marxa el nou servei de recollida de residus que dona servei a 6.448 habitatges amb recollida porta a porta en nuclis urbans, 2.086 habitatges amb recollida porta a porta de baixes freqüències en urbanitzacions, 1.425 habitatges amb recollida en àrees tancades i 739 grans productors i que ha permès assolir el 78% de recollida selectiva per l’any 2022.

Enllaços d’interès:

Web Anoia Verda del  Consell Comarcal de l’Anoia:
anoiaverda.cat

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per al correcte funcionament i per a fins analítics. En fer clic al botó Acceptar, accepta l´ús d´aquestes tecnologies i el processament de les dades per a aquests propòsits. Més informació i personalització   
Privacidad