Els municipis que conformen la Mancomunitat d’Urola Kosta, al País Basc, ja fa anys que compten amb el servei de compostatge comunitari. Amb l’objectiu de fomentar aquesta activitat, es va dur a terme un diagnòstic de la situació actual en relació al compostatge comunitari.
Es va realitzar a través de la comprensió profunda del marc legal vigent, el sistema de recollida existent (en especial, de la fracció orgànica) i les característiques del territori. L’anàlisi pretén convertir-se en un full de ruta per a impulsar de forma activa el compostatge comunitari, mitjançant objectius concrets, accions tècniques i una estratègia comunicativa.
Per a realitzar el diagnòstic del compostatge comunitari es va implementar la metodologia d’anàlisi DAFO, avaluant les fortaleses, debilitats, oportunitats i amenaces. Es va complementar amb l’anàlisi CAME, per corregir les debilitats internes del servei, afrontar les amenaces externes, mantenir les fortaleses per a seguir reforçant aquestes avantatges i explorar noves oportunitats.
En aquest punt, es va analitzar la gestió dels residus i el servei de recollida i de compostatge comunitari actuals, amb l’objectiu de disposar d’un coneixement integral del sistema vigent. A banda, es va realitzar una anàlisi territorial i cartogràfica dels cinc municipis de la Mancomunitat d’Urola Kosta: Aia, Getaria, Orio, Zarautz i Zumaia.
Es van dividir els objectius del projecte en dues fases:
Fase 1
La primera fase es va centrar en assolir el màxim rendiment dels compostadors actuals i complir amb la normativa vigent. Per aconseguir-ho, es van marcar els següents objectius:
- Adaptar les àrees d’acord amb la normativa
- Aconseguir un total d’entre 143 famílies compostadores amb una participació regular
- Gestionar aproximadament 23 tones de residus orgànics anuals mitjançant el compostatge comunitari
- Testar la tecnologia d’identificació de l’usuari i l’ús d’apps per a millorar la comunicació bidireccional
- Aconseguir un compost higienitzat i de qualitat en compliment amb els estàndards establerts, per així habilitar sinergies amb els serveis de jardineria municipals, entre altres
Fase 2
Per al desenvolupament de la segona fase, que depèn en gran mesura de l’èxit de la primera i dels recursos de la Mancomunitat, l’objectiu principal es va centrar en l’expansió de la pràctica del compostatge comunitari. Es va abordar a través de tres eixos:
- Creació de nous punts de compostatge comunitari: Major cobertura territorial, Possibilitat que sigui l’única via de gestió en determinades zones, com a Aia, Nous tipus de públic – zones de pàrquing d’autocaravanes per als turistes
- Implantació de la tecnologia d’identificació de l’usuari en la resta d’àrees
- Disseny d’una fiscalitat associada al sistema de recollida que inclogui bonificacions específiques per als usuaris del compostatge comunitari basant-se en la seva participació
A banda, es va desenvolupar una campanya de comunicació amb l’objectiu de captar, com a mínim, un total de 88 famílies participants per a arribar a les 143 famílies en total. Es van planificar una sèrie d’accions, com la millora de la pàgina web, el disseny de panells informatius, una bustiada de cartes informatives, la ubicació d’un punt informatiu i un procés de comunicació personalitzada de la prova pilot.
Per a recolzar la campanya es van dissenyar algunes accions de caire més tècnic, com són l’adequació de les àrees de compostatge comunitari, la designació d’un mestre compostador, la implantació de la prova pilot i la realització d’analítiques de qualitat del compost.