Estudi de viabilitat per a la modificació del contracte d’implantació del nou model de recollida al Berguedà

Categoria:
Consultoria
ODS:
12 | 11
Any:
2017
Estudi de viabilitat i suport per a la modificació del contracte per implantar el nou model de recollida a la comarca del Berguedà

L’any 2017 es va iniciar l’estudi de viabilitat per definir el model òptim de recollida de residus de la Comarca del Berguedà, integrada per 31 municipis.

Les característiques territorials de cada municipi són determinants en la generació i gestió de residus municipals, i és un dels principals factors en la definició del model òptim de recollida de residus.

En el cas del Berguedà, es va analitzar la tipologia edificatòria, la capacitat d’emmagatzematge de les diferents fraccions, l’espai a la via pública i la presència d’activitats econòmiques, que va permetre poder classificar els municipis en tres grans grups i definir el sistema d’aportació de residus:

  • Zona urbana d’alta densitat – només municipi de Berga: model porta a porta de 4 fraccions individualitzat amb combinació de fraccions amb aportació en cubell, bossa i a granel.
  • Zona urbana de mitja i baixa densitat: model porta a porta de 4 fraccions individualitzat amb ús de cubells.
  • Zona rural i disseminats: àrees tancades amb control d’accés.
Municipi de Berga

Vistes del municipi de Berga
Fotografia: Expedia

L’assessorament en la definició del model òptim també consisteix en l’estudi econòmic per la implantació del nou model on es calcula tots els costos i ingressos previstos. Sovint, per una major precisió dels costos d’inversió associats al material d’aportació  i campanya d’implantació és necessari un treball de camp.

Tots aquests estudis són la base per poder treure una licitació del servei coherent, real i viable pel que fa a la relació dels serveis a prestar i valor estimat del contracte.

L’any 2018 es va iniciar un canvi en el model de gestió de residus a la Comarca del Berguedà, implantant un sistema de recollida de residus porta a porta als 12 municipis més poblats de la comarca, inclosa la capital, Berga, sent així el municipi amb més habitants de Catalunya amb aquest sistema de recollida implantat en la totalitat del municipi i també a les activitats econòmiques.

La implantació d’un sistema de recollida de responsabilització del generador, ve acompanyada sempre d’un creixement substancial dels resultats de recollida selectiva. Aquest canvi ha suposat una millora significativa, passant del 31% al 64% de recollida selectiva  en l’àmbit comarcal, i arribant fins al 83% als municipis amb sistema porta a porta.

Ressaltar que, Berga després de quatre anys d’haver implantat el model porta a porta, fa un pas més per demostrar que l’aportació en cubell, de totes les fraccions, també és possible en entorns d’alta densitat. A l’inici es va implantar un model on es combinava l’aportació en bossa – envasos i resta- l’aportació a granel – paper i cartró – i l’aportació en cubell – orgànica –, mentre que ara ha passat al mateix sistema d’aportació  que els municipis de mitja i baixa densitat: utilitzant dos cubells, un per l’orgànica i un altre cubell multimaterial per les altres fraccions que s’utilitza seguint el calendari de recollida i fracció establert.

Enllaços d’interès:

Web del Consell Comarcal del Berguedà:
bergueda.cat/medi-ambient

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per al correcte funcionament i per a fins analítics. En fer clic al botó Acceptar, accepta l´ús d´aquestes tecnologies i el processament de les dades per a aquests propòsits. Més informació i personalització   
Privacidad