Elaboració dels PLAMIR dels ajuntaments de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat i el Prat de Llobregat

Categoria:
Consultoria
Client:
Àrea Metropolitana de Barcelona
Any:
2021
Plans d’Actuació de Millora i Optimització de les Recollides Selectives dels Residus Municipals a alguns municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona

Per tal de potenciar el canvi cap a una economia circular, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), com a aglutinadora de nombroses ciutats metropolitanes, va presentar el Programa Metropolità de Prevenció i Gestió de Recursos i Residus Municipals 2019-2025 (PREMET25).

Aquest programa manté línies de treball ja presents als programes metropolitans anteriors i n’hereta els llegats pel que fa a objectius assolits i actuacions endegades.

Amb l’Acord metropolità pel Residu Zero al PREMET25, es va presentar l’objectiu d’arribar, com a mínim, al 55 % de recollida selectiva l’any 2025 mitjançant sistemes individualitzats.

Per aquest motiu, es va posar en marxa el desenvolupament dels Plans d’Actuació de Millora i Optimització de les Recollides Selectives dels Residus Municipals per a diversos municipis metropolitans, en els quals es van realitzar diversos estudis de diagnosi tècnica, urbanística i socioeconòmica, per tal que cada municipi pugui disposar d’un pla on es desenvolupi el desplegament de la recollida selectiva individualitzada.

Spora va treballar per els municipis més grans i amb un major impacte en la generació de residus de l’AMB:

  • Barcelona – lot 2: format per les zones centre i oest de la ciutat amb 787.206 habitants i 386.440 habitatges.
  • L’Hospitalet de Llobregat: 265.444 habitants i 104.208 habitatges
  • El Prat de Llobregat: 65.030 i 25.199 habitatges
  • Esplugues de Llobregat: 414 habitants i 21.104 habitatges
Assistència tècnica PLAMIR de l'AMB

Cada municipi es va treballar de manera individualitzada i tenint en compte la situació de partida de cada Ajuntament per tal de proposar un Pla d’Actuació realista i que pogués ser tangible amb el temps.

Els treballs desenvolupats seguint l’estructura següent:

  • Avaluació del municipi
  • Definició d’objectius
  • Anàlisi de les possibilitats i proposta de models
  • Concreció i avaluació del model de recollida escollit
  • Proposta d’implementació

Els models de recollida proposats es basaven en la minimització de la resta per permetre en un futur estabilitzar les despeses tenint en compte que els darrers anys ha incrementat el cost de tractament d’aquesta fracció i continuarà seguint aquesta tendència d’increment substancial per tal d’afavorir la corresponsabilització del generador, la qual cosa s’acompanya d’un creixement dels resultats de recollida selectiva.

Enllaços d’interès:

Web de l’AMB amb PREMET25:
premet25.cat

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per al correcte funcionament i per a fins analítics. En fer clic al botó Acceptar, accepta l´ús d´aquestes tecnologies i el processament de les dades per a aquests propòsits. Més informació i personalització   
Privacidad