L’Ajuntament de Barcelona va aprovar el passat 2021 el Pla d’Acció per l’Emergència Climàtica 2030, gairebé un any i mig després de decretar la Declaració d’Emergència Climàtica de la ciutat. Poc després, el mateix 2021, va engegar el Pla Residu Zero 2021-2027, un projecte estratègic per fer front als reptes i objectius en matèria de prevenció i gestió de residus durant els propers anys.
Compromís Barcelona Plàstic Zero
Es va crear la Taula de treball multisectorial Plàstic Zero: un grup de treball format per empreses, entitats i institucions. Fruit de diverses sessions de treball, el consistori va presentar el Compromís Barcelona Plàstic Zero amb l’objectiu de donar a conèixer i difondre bones pràctiques al voltant de la reducció i eliminació del plàstic d’un sol ús de la ciutat.
Objectiu: impulsar el consum d’aigua de l’aixeta, reduir el consum d’envasos de plàstic d’aigua d’un sol ús.
En aquest punt, Spora comença a treballar amb l’Ajuntament per desenvolupar el projecte “Iniciatives per al foment del consum d’aigua de l’aixeta” per potenciar projectes aglutinadors de diferents activitats econòmiques i, a banda d’impulsar el consum d’aigua de l’aixeta, reduir el consum d’envasos de plàstic d’aigua d’un sol ús.
Fase 1 – Recerca
Per tal d’ampliar la recerca, es va consultar documentació de referència, publicacions científiques i experiències internacionals en l’àmbit del consum d’aigua envasada i de l’aixeta. També es van dur a terme diverses reunions amb el Gremi de Restauració i el Gremi d’Hotels de Barcelona a mode d’estudi de la situació actual de l’aigua de l’aixeta en aquests sectors. A partir d’aquestes reunions, es van fer visites a establiments de restauració i hoteleria per a elaborar una diagnosi detallada amb l’anàlisi de les dades obtingudes.
Fase 2 – Proposta
Després d’aquesta primera fase, es van desenvolupar i dur a terme les propostes d’iniciatives del foment de l’aigua de l’aixeta, que es van dividir en vuit eixos diferents:
- Campanyes de comunicació adreçades a la ciutadania en general
- Estudi i seguiment de les actuacions
- Creació de campanyes de promoció turística directament vinculades al foment de l’aigua de l’aixeta
- Realització d’estudis, treballs de camp i seguiments per extreure conclusions que serviran per promoure el canvi d’hàbits entre la ciutadania
- Implantació de noves normatives
- Intervencions/instal·lació a peu de carrer
- Clubs esportius
- Restauració i hostaleria
En total, es van conceptualitzar vint-i-cinc iniciatives per al foment del consum d’aigua de l’aixeta a Barcelona. L’eix amb un major nombre d’iniciatives proposades, amb vuit, és el sector de la restauració i l’hostaleria, amb qui ja es van dur a terme visites i reunions especialitzades.