Nou reglament d’envasos aprovat pel Parlament Europeu
Diagnosi de la gestió de residus de càmpings de la zona de les Terres de l'Ebre

El passat 24 d’abril el Parlament Europeu va aprovar el nou reglament d’envasos amb l’objectiu de reduir la quantitat d’envasos generats a la UE. Les noves mesures pretenen fer front al constant augment d’envasos d’un sol ús i a la problemàtica dels envasos innecessaris, harmonitzar les normes del mercat interior i impulsar l’economia circular.

 

Un gran repte per a les empreses

 

El nou reglament representa un gran repte per a empreses i organitzacions, ja que fixa tant objectius de reducció com de reutilització.

Si ens centrem en la reutilització, deures especialment pendents a l’estat espanyol, el nou reglament preveu objectius específics de reutilització per a 2030. Els distribuïdors de begudes i menjar per a emportar hauran d’oferir als consumidors l’opció de portar el seu propi envàs i caldrà que s’esforcin per oferir el 10% dels productes en un format d’envàs reutilitzable. Aquest terme, “l’esforç”, caldrà veure com es concreta i cal esperar que el reglament no s’acabi aplicant com un simple tràmit consistent en posar un cartell a l’establiment que informi el client del dret a aportar el seu envàs. En aquest sentit, el repte es trasllada a l’administració estatal i autonòmica que podran concretar més aquesta mesura per tal que sigui realment efectiva.

El text també es refereix a mesures relatives al contingut mínim de material reciclat que han de contenir els envasos, als requisits i certificacions que n’acreditin la reciclabilitat, a l’obligació d’incorporar mesures que garanteixin la reducció al mínim dels envasos a l’etiquetatge i al control dels envasos que es posen al mercat, entre d’altres.

 

Una oportunitat per a liderar la implantació de pràctiques sostenibles

 

Aquest camí ja es va iniciar amb l’aprovació del Reial Decret 1005/2022, d’envasos i residus d’envasos, i ara caldrà adaptar-se als requisits fixats pel reglament europeu, que és d’aplicació directa, en tots els aspectes que representin una major restricció.

Les empreses i organitzacions necessiten, doncs, incorporar polítiques que els permetin transitar cap a una economia circular basada en la prevenció i la reutilització, incorporant l’anàlisi de cicle de vida i l’ecodisseny en la mateixa estratègia.

 

Cal plantejar aquest repte com una oportunitat de posicionament i prenent consciència que aquesta transició és necessària i ineludible.

 

Des de Spora treballem per acompanyar a les empreses i les organitzacions en el procés d’adaptació cap a la circularitat, no només amb l’objectiu de donar compliment a la normativa, sinó de definir estratègies efectives que contribueixin a reduir de forma tangible els residus d’envasos que es generen en les diferents fases de la cadena productiva i de consum.

Tot i que la nova normativa fixa objectius de reciclatge i presenta mesures que tenen una incidència directa sobre la ciutadania i els seus hàbits de consum, el repte majúscul es presenta per les empreses i les organitzacions, que hauran d’adaptar els seus processos productius i logístics per donar compliments als nous criteris de prevenció, reutilització i reciclatge.

 

En aquest sentit, Spora es posa al costat de les organitzacions que vulguin afrontar el repte de promoure millores reals amb impacte i que siguin capaces d’incorporar aquestes estratègies de forma transversal en el seu ADN.
Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per al correcte funcionament i per a fins analítics. En fer clic al botó Acceptar, accepta l´ús d´aquestes tecnologies i el processament de les dades per a aquests propòsits. Més informació i personalització   
Privacidad