A Spora hem iniciat un anàlisi dels càmpings pilots de la zona del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) per a optimitzar-ne la gestió dels seus residus, en un projecte escalable a la resta del territori.
Principals generadors de residus municipals
Segons dades de l‘Agència de Residus de Catalunya, a Catalunya hi ha més de 270.000 places de càmping repartides en més de 350 establiments, fet que converteix aquest sector en un dels principals responsables de la generació de residus municipals al nostre territori. A més, aquesta generació de residus es concentra en uns determinats mesos de l’any, coincidint amb l’afluència de visitants i turistes. Aquest augment temporal de residus té un impacte ambiental considerable, agreujat per la variabilitat en els patrons de consum que dificulta la separació de residus a l’origen. Per tant, és essencial abordar aquesta situació per optimitzar la gestió dels residus.
Diagnosi i propostes de millora
Davant d’aquesta realitat, l’Agència de Residus de Catalunya, en col·laboració amb Ecoembes i Ecovidrio ens ha contractat per dur a terme una anàlisi detallada dels residus dels càmpings pilots de la zona del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE).
A partir d’aquesta diagnosi, elaborarem propostes de millora que seran extrapolables a altres càmpings, que conformaran el pla d’actuació per assolir els objectius establerts.
Projecte escalable a la resta de territori
Per aconseguir-ho, desenvoluparem una prova pilot en els càmpings seleccionats, on hem definit objectius per a la captació de fraccions valoritzables i la reducció de la fracció resta.
L’objectiu de la diagnosi és optimitzar la gestió dels residus durant la temporada alta i fomentar la consciència i la participació activa dels turistes, assegurant una responsabilitat compartida en la gestió sostenible dels residus, per part dels gestors dels càmpings com dels visitants.