La petjada de carboni consisteix en la quantificació de totes les emissions de gasos d’efecte hivernacle generades al llarg del cicle de vida d’un sistema (producte, servei, organització, edifici, etc.).
Dins de totes les categories d’impacte existents, el canvi climàtic (o escalfament global) és una de les que està més en el punt de mira ja que la seva situació és alarmant. Està principalment causada per l’emissió de gasos d’efecte hivernacle i, per això, actualment, davant d’una situació de crisi climàtica, cada vegada hi ha més normatives europees i internacionals que es dicten perquè institucions privades i públiques redueixin la seva emissió de gasos.
Per tant, és necessari que totes les empreses estiguin al dia d’aquestes noves normatives i que plantegin estratègies que les ajudin a aconseguir una descarbonització.
Càlcul de la petjada de carboni
Pel que fa a un producte o servei, el càlcul de la petjada de carboni és equivalent al càlcul de la categoria d’impacte de canvi climàtic en un estudi d’Anàlisi de Cicle de Vida del producte. No obstant això, en alguns casos es calcula exclusivament la petjada de carboni.
Metodologies de Càlcul
- Protocol de Gasos d’Efecte Hivernacle (GHG PI) – Estàndard Corporatiu de Comptabilitat i Informe.
- ISO 14067 – normativa que estableix directrius per quantificar i comunicar les emissions de gasos d’efecte hivernacle associades a productes al llarg del seu cicle de vida.
Pel que fa a una organització, es tracta del total dels gasos d’efecte hivernacle (GEH) emesos de forma directa o indirecta per l’activitat desenvolupada per aquesta organització. Inclou, per tant, el total dels seus productes i totes les activitats requerides per posar-los al mercat.
Iniciatives i normatives
Amb l’objectiu de reduir les emissions de carboni actuals i lluitar contra el canvi climàtic, les institucions públiques han dictat algunes normatives i activat certes iniciatives enfocades a una transició energètica i a una descarbonització.
A nivell espanyol, la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica (Llei 7/2021) estableix els objectius de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, promou l’ús d’energies renovables i estableix mesures per a l’adaptació al canvi climàtic.
A nivell europeu, existeix el Pacte Verd Europeu (European Green Deal), com a Iniciativa de la Comissió Europea per fer que la Unió Europea sigui climàticament neutra per al 2050, abordant aspectes com l’energia neta, l’eficiència energètica i la mobilitat sostenible; i el reglament sobre la distribució de l’esforç (Regulation on the Governance of the Energy Union and Climate Action), que estableix els objectius nacionals de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle per als Estats membres de la Unió Europea.
Finalment, a nivell internacional hi ha l’Acord de París, signat en el marc de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC) que estableix mesures per limitar l’escalfament global a menys de 2 ºC; i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) els quals, específicament l’ODS 13 que tracta sobre Acció pel Clima, insten els països a prendre mesures urgents per lluitar contra el canvi climàtic i els seus efectes.
Iniciatives empresarials
Totes les normatives anteriors plantegen unes condicions que defineixen un nou context en què han d’encaixar els nous, però també els ja existents, models de negoci. I tot això, juntament amb una missió i visió sincera i compromesa de les pròpies empreses, és fonamental per aconseguir un creixement econòmic més sostenible i enfocat a una descarbonització. Aquests són alguns exemples d’empreses que estan aportant el seu granet de sorra per lluitar contra el canvi climàtic:
Ecoalf
- Sector: Moda i tèxtils.
- Compromís: Ecoalf s’especialitza en moda sostenible i utilitza materials reciclats, com ara ampolles de plàstic i xarxes de pesca, en la fabricació dels seus productes. L’empresa ha establert objectius clars de reducció de residus i treballa per tancar el cicle de producció mitjançant pràctiques d’economia circular.
Som Energia
- Sector: Energies renovables.
- Compromís: Som Energia és una cooperativa de consum d’energia verda sense ànim de lucre. Impulsen un canvi de model energètic actual per aconseguir un model 100% renovable.
Heura Foods
- Sector: Alimentació.
- Compromís: Heura Foods és una empresa dedicada a la producció d’aliments a base de plantes. Contribueix a reduir la petjada de carboni associada a la producció d’aliments d’origen animal.
Exemple de càlcul de la petjada de carboni
A Spora som plenament conscients dels reptes ambientals que afrontem avui dia. Com a empresa compromesa amb la sostenibilitat i la responsabilitat ambiental, hem realitzat l’estudi de la nostra petjada de carboni per poder avaluar on generem un major impacte i així plantejar un pla de descarbonització.
Per al càlcul, ens hem basat en la metodologia del Protocol de Gasos d’Efecte Hivernacle, quantificant tant les emissions directes com indirectes de totes les fonts d’Spora. Hem obtingut una petjada de carboni durant l’any 2022 de 200,56 tones de CO2 equivalent.
Les categories més significatives diferenciades per temàtiques són:
- Electricitat: 0 tones de CO2 equivalents (per l’ús d’un mix d’electricitat 100% d’energies renovables).
- Transport: 57,21 tones de CO2 equivalents.
- Compra de béns i serveis: 143,05 tones de CO2 equivalents.
- Generació de residus: 0,3 tones de CO2 equivalents.
Spora ha compensat totes aquelles emissions de GEH que durant el transcurs de l’any no s’han pogut reduir amb el Programa voluntari de compensació d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) impulsat per la Generalitat de Catalunya.
Tanmateix, compromeses en la lluita contra la crisi climàtica, estem adherides al Programa d’acords voluntaris per a la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) impulsat per la Generalitat de Catalunya.
Som conscients que aconseguir una descarbonització total és una tasca difícil i a llarg termini, però gràcies als sistemes de càlcul que existeixen actualment sobre la petjada de carboni que produeixen certs productes, serveis o organitzacions, hem de responsabilitzar-nos de la nostra contribució en el canvi climàtic i prendre les mesures òptimes per reduir i fins i tot neutralitzar les emissions de CO2 equivalent.