El sector del turisme cada vegada fa una aposta més clara i compromesa per assolir els objectius de descarbonització pel 2030.
Aquest compromís va néixer arrel de la crisis del 2008, com explica Coralia Pino, la responsable de l’Àrea de Sostenibilitat i Eficiència Energètica de l’Institut Tecnològic Hoteler al Diari de Girona, “quan [el sector] es va començar a adonar que el consum energètic era el tercer més elevat dins del balanç d’explotació”. Després, al 2020, aquesta aposta es va fer més ferma amb la crisi de la pandèmia del coronavirus on es “va produir una transformació conceptual, de ser sostenibles per reduir les emissions de carboni”.
Ara, el sector del turisme ha de tornar a incrementar aquest compromís. Les onades de turisme massiu al nostre territori i l’amenaça de patrons poc sostenibles que arrossega, posen entre l’espasa i la paret al sector. Lluny de situar-se com a culpables de la situació, el turisme pot ser part de la solució del problema, ja que ara mateix és el responsable del 10% de les emissions de carboni a escala mundial, segons diferents estudis.
Des d’Spora fa més de 20 anys que impulsem projectes de descarbonització a diferents sectors professionals. El turístic, n’és un dels claus. Ja ho assenyalàvem al 2018 al Fòrum Internacional de Gestió de Residus Municipals, Waste in Progress, quan plantejàvem com aconseguir un 60% de recollida selectiva de residus en municipis, zones turístiques i en grans esdeveniments. I, ara, afegim: una aposta global per la sostenibilitat en el sector turístic passa per a replantejar models de consum, sistemes de recollida, models energètics, gestió de l’aigua, etc.
A l’Estat espanyol, el viatger cada vegada es mostra més compromès amb el turisme sostenible, així ho avalen les dades de l’Informe de Viatges Sostenibles 2024 de la plataforma Booking, on s’exposa que el 40% dels viatgers espanyols consideren més atractiu un allotjament certificat com a sostenible i, a més a més, el 74% dels enquestats afirmen que volen viatjar d’una manera més sostenible.
Com s’explica al Diari de Girona, un altre informe elaborat per l’EAE Business School afirma que el 60% dels enquestats estarien disposats a pagar més per un servei turístic sostenible, tot i que només el 30% han seleccionat serveis basant-se en el seu compromís amb la sostenibilitat.
En aquesta línia, es demostra que és clau que des del sector turístic es continuïn impulsant canvis en matèria de sostenibilitat, però des d’Spora remarquem la importància de fer partícip, també, a les ciutats i a les persones que les visiten.
Des d’Spora activem campanyes per convertir els municipis turístics en zones cada vegada més sostenibles. Com la de Palafrugell, on ja al 2022 apostava per aquest turisme sostenible i era conscient que la gestió dels residus és cabdal en la política turística. Una de les accions que es van desenvolupar a la ciutat va ser una campanya de comunicació instant als turistes allotjats als pisos o apartaments turístics del municipi a contribuir a la lluita contra l’emergència climàtica separant correctament els residus.
Un altre exemple d’aquesta aposta és la realitzada pels càmpings de la zona del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), que aquest any hem impulsat, de la mà de l’Agència de Residus de Catalunya, d’Ecoembes i d’Ecovidrio, un anàlisi de diferents càmpings per a optimitzar-ne la gestió dels seus residus, en un projecte escalable a la resta del territori.
Com aquestes, són moltes les iniciatives que des d’Spora continuem impulsant en el sector del turisme. Ara, a més a més, és un moment clau, ja que des del Ministeri d’Indústria i Turisme afirmen que l’Executiu destinarà 1.858 milions d’euros als plans de Sostenibilitat Turística a Destinacions, segons exposa en un correu electrònic la directora general de Polítiques Turístiques de la Secretària d’Estat de Turisme, Ana Muñoz Llabrés.
Optimitzar la gestió dels residus en zones turístiques i fomentar la consciència i la participació activa dels visitants, assegurant una responsabilitat compartida en la gestió sostenible dels residus, és essencial per a assolir els objectius de descarbonització de cara al 2030.